Esbjerg har succes med at rekruttere færdiguddannede kandidater fra hele landet til nyt banebrydende graduate program

Esbjerg har succes med at rekruttere færdiguddannede kandidater fra hele landet til nyt banebrydende graduate program

DE SEKS FØRSTE KANDIDATER ER KLAR TIL TOÅRIGT FORLØB, HVOR DE FÅR ERFARING OG NETVÆRK I TRE VIRKSOMHEDER

Esbjerg er i stærk fremdrift som karriere- og studieby. Tusinder af nye job inden for den grønne omstilling er på vej – interessen for ny kandidatuddannelse i medicin er overvældende med 1.200 ansøgere – Erhvervsakademi SydVest mere end fordobler antallet af kvote 2-ansøgere til 758 – byen er højdespringeren i uddannelsesplatformen Studentums kåring af de bedste studiebyer med et avancement på 9 pladser.

Uddannelsessatsningen Education Esbjerg agter ikke kun at gøre byen til landets førende i at matche studerende og virksomheder, men også at gøre karrierevejen kortere for nyuddannede kandidater. Graduate Programmet er et led i at knække koden til, hvordan Esbjerg tiltrækker disse kandidater. De første seks kandidater blandt over 100 ansøgere er nu klar til at indlede et Co-Business Graduate Program, kaldet Co-Bu, der bryder med traditionelle forløb ved at give dem mulighed for at få erhvervserfaring og danne netværk i hele tre virksomheder i forskellige brancher i det toårige program.

Irene har valgt bæredygtigheden

Irene Kjærskov Pedersen, kommende Co-Bu Graduate

Irene Kjærskov Pedersen, 25 år, færdiggør i juni sin cand.merc.-uddannelse i Management of Innovation & Business Development på CBS i København. Hun har specialiseret sig i bæredygtighed, og det ser hun frem til at komme til at arbejde med i Semco Maritime A/S.

– Graduate Programmet i Esbjerg er en helt unik mulighed for at få praktisk erfaring i tre virksomheder, det har jeg ikke set før, og det vil jeg forfølge. Jeg ville arbejde inden for bæredygtighed, men om det skulle være med et specifikt produkt eller i en stabsfunktion som hos Semco Maritime, vidste jeg ikke på forhånd. Jeg havde ikke set mig selv i en ingeniørvirksomhed, men efter en dialog præget af åbenhed og god kemi var jeg ikke i tvivl. Jeg vil ikke have noget imod at blive virksomhedens bannerfører for bæredygtighed, siger Irene Kjærskov Pedersen.

- Graduate Programmet i Esbjerg er en helt unik mulighed for at få praktisk erfaring i tre virksomheder, det har jeg ikke set før, og det vil jeg forfølge.

Irene Kjærskov Pedersen, kommende Co-Bu Graduate

Hun er født og opvokset i Løsning i Østjylland og flytter nu til Esbjerg efter studieårene i København. Byen fremtræder åben, indbydende og nem at flytte til med masser af nye boliger til rimelige priser og et byliv, der tager sjettepladsen i Studentums rangering. Og så er Irene tiltrukket af det sammenhold, der er blandt virksomhederne om at tilbyde højtuddannede noget særligt.

Virksomheder sammen om at udvikle

HR-partner Anne Sofie Skou Jessen, Education Esbjerg, fremhæver virksomhedernes engagement i at ville Esbjerg og hinanden.

– De nyuddannede kandidater kommer ikke af sig selv. Vi kan hellere ikke forvente, at dem med rødder i Esbjerg området flytter retur af sig selv. Det kræver mod og vilje til at prøve nyt for at få dem til at kigge Esbjergs vej. Virksomhederne har her valgt at stå sammen om at tiltrække kandidater, som ellers kan være svære at få fat i. I stedet for at udvikle nye medarbejdere på traditionel vis ved at lade dem rotere mellem egne afdelinger har de valgt at udvikle hinandens medarbejdere ved at spille ind med hver sine styrker. Det er et stærkt koncept. Ansøgerne til Co-Bu har overvejende været kandidater fra de store universitetsbyer, og de seks valgte kan nu fortsætte den stejle læringskurve fra studiet ved at lære nye brancher, kulturer og arbejdsopgaver at kende. De skal på en rejse, hvor deres personlige udvikling er i centrum, og hvor de som nyuddannede både vil være sikret et fagligt og socialt stort netværk, siger Anne Sofie Skou Jessen.

HR-partner Anne Sofie Skou Jessen, Education Esbjerg,

- Ansøgerne til Co-Bu har overvejende været kandidater fra de store universitetsbyer, og de seks valgte kan nu fortsætte den stejle læringskurve fra studiet ved at lære nye brancher, kulturer og arbejdsopgaver at kende..

HR-partner Anne Sofie Skou Jessen, Education Esbjerg,

Samhørighed skal være Esbjergs styrke

Thomas Nagbøl Mejlgård, Senior Vice President, People, HSEQ, Marketing & ComEx,

Hos Semco Maritime befinder Thomas Nagbøl Mejlgård, Senior Vice President, People, HSEQ, Marketing & ComEx, og hans ca. 1.600 kolleger sig midt i en omstilling, der skal gøre forretningsområderne olie/gas og vedvarende energiformer lige store.

– Den sorte energi bevæger sig i en mere grøn retning, og markedet bestemmer, hvor hurtigt vores transition vil forløbe. Vi har bæredygtighed højt på agendaen og forventer at få en strategi for området godkendt af bestyrelsen i løbet af sommeren. Det bliver den agenda, Irene kommer til at arbejde med. Som by og som virksomhed er det ekstremt vigtigt at kunne tilbyde relevant uddannelse til fremtidige nøglemedarbejdere. Vi ser det som en investering i produktivitet og diversitet på linje med ethvert andet aktiv. Vi gør det for fællesskabet og den enkelte person, som vi vil udfordre fagligt og personligt.

Co-Bu kræver risikovilje af først og fremmest kandidaten og naturligvis også af de deltagende virksomheder. At seks virksomheder på denne måde går sammen om et graduate-program er ikke set før, det giver samhørighed og ejerskab, og det er måden, vi skal klare os på i Esbjerg i fremtiden, siger Thomas Nagbøl Mejlgård.

- Vi har bæredygtighed højt på agendaen og forventer at få en strategi for området godkendt af bestyrelsen i løbet af sommeren. Det bliver den agenda, Irene kommer til at arbejde med.

Thomas Nagbøl Mejlgård, Senior Vice President, People, HSEQ, Marketing & ComEx,

Tilbud om varigt job

Irene Kjærskov, der efter Semco Maritime fortsætter i Sikkerhedsstyrelsen og siden Viking Life-Saving Equipment, og de øvrige fem kandidater begynder i Co-Bu-forløbet 1. september, De er tilknyttet en værtsvirksomhed, home base, der som den første har mulighed for at tilbyde dem en fast stilling efter de to år.

Følgende er ansat med værtsvirksomheden nævnt først:

  • Blue Water Shipping: Nicolaj Spang Sørensen
  • Viking Life-Saving Equipment: Frederik Degn Abrahamsen
  • Telesikring: Mathilde Torp Villadsen
  • Sikkerhedsstyrelsen: Arshad Masood
  • Deloitte: Rune Grumsen
  • Semco Maritime: Irene Kjærskov Pedersen

Pilotprojektet vil blive fulgt op af senere runder med deltagelse af flere virksomheder og indtag af flere kandidater, også gerne internationale. De fremtidige forløb vil blive fastlagt løbende. Læs mere og følg med i Co-Business Graduate Program på Co-Bu.dk.

yderligere informationer

HR Partner i Education Esbjerg Anne Sofie Skou Jessen, tlf. 23 36 76 02

Sekretariatsleder i Education Esbjerg Erling Petersson, tlf. 22 35 37 38

Pressemeddelelser

Education Esbjerg bliver en selvstændig forening med mulighed for medlemskab

Siden starten i januar 2020 har Education Esbjerg været en del af Business Esbjerg, men fra 1. oktober 2022 bliver Education Esbjerg etableret som en selvstændig forening i egne lokaler og med mulighed for medlemskab blandt byens virksomheder, uddannelsesinstitutioner, omkringliggende kommuner og andre interesserede. Foreningen, der afholder 1. ordinære generalforsamling i marts 2023, udvider bestyrelsen med tre medlemmer: Rikke Vestergaard, Kommunaldirektør i Esbjerg Kommune, Steen Brødbæk, Direktør i Semco Maritime og Henrik Larsen, Rektor på Erhvervsakademi SydVest.

Læs også
Pressemeddelelser

ESBJERG RYKKER IND SOM TOP 5 STUDIEBY

I 2020 var Esbjerg nr 16 i undersøgelsen af årets studiebyer, i 2021 rykkede Esbjerg 9 pladser frem og blev nr 7, og nu her i 2022 er Esbjerg rykket op på en femteplads som årets studieby.

Læs også
Pressemeddelelser

Færre ansøgere, men udviklingen vender næste år

Antallet af ansøgere til de videregående uddannelser i Esbjerg viser et fald i forhold til sidste år. Faldet var ventet og sker også i resten af Danmark, men er meget ærgerligt, for vi har behov for, at flere unge tager en uddannelse i Esbjerg, lyder der fra Lone Saaby, nyudnævnt direktør for Education Esbjerg. 

Læs også
Pressemeddelelser

Jubel i Esbjerg over nye uddannelser

Uddannelses- og Forskningsminister Christina Egelund (M) har godkendt tre nye uddannelser, som skal ligge i Esbjerg med det formål at sikre fremdrift for bl.a. den grønne omstilling og SKATs fremtid. De godkendte uddannelser er diplomingeniøruddannelsen i bæredygtig energiteknik, der udbydes gennem Aalborg Universitet, kandidatuddannelsen i idræt og sundhed, der udbydes gennem Syddansk Universitet, samt professionsbacheloren i skat, der udbydes på UC SYD.

Læs også